Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 – jak si novinka Goodyearu vedla v testech?

Dlouho očekávaný Asymmetric 6 vyšel v loňském roce a my jsme si dali práci s analýzou výsledků testů, abychom vám mohli přinést kompletní resumé. Takže tady je!

Technologie

Nejprve si ale řekněme něco o technologii a o tom, co je vlastně nového oproti páté generaci.

Technologie Dry Contact Plus zlepšuje výkonnost pneumatiky na suchu tím, že využívá adaptivní kontaktní plochu a optimalizovanou dutinu, která se přizpůsobuje změnám zatížení. Kontaktní plocha se tak přizpůsobuje stylu jízdy a nabízí vyšší přilnavost a reaktivitu při extrémních manévrech.

Technologie Wet Braking Pro zvyšuje přilnavost na vlhkých nebo mokrých vozovkách pomocí inovativního systému pryskyřice. Tento systém, odvozený z technologie používané v ultra-ultra-výkonných pneumatikách, zvyšuje pružnost pneumatiky a odolnost vůči nerovnostem vozovky, čímž zvyšuje přilnavost k povrchu vozovky. K udržitelnosti pneumatiky přispívá také vývoj pryskyřic na biologické bázi, který provedla společnost Goodyear.

Pneumatika GY Asymmetric 6 je navržena s technologií EV Ready, která zahrnuje dezény s potlačením hluku a tenčí lamely, které snižují hladinu hluku až o 2 dB. Díky tomu je zvláště vhodná pro elektromobily. Kromě toho má pneumatika lehkou konstrukci a aerodynamický tvar bočnic, který snižuje turbulence a zlepšuje proudění vzduchu. Nová technologie směsi snižuje valivý odpor, což pomáhá prodloužit dojezd elektrických vozidel a snížit spotřebu paliva u tradičních vozidel.

Celkově lze říci, že pneumatika GY Asymmetric 6 trochu posouvá své směřování směrem k ekologičtějšímu chování a připravenosti na elektrický pohon, což je rozdíl oproti předchozí generaci, která byla prodávána spíše ve sportovním duchu. Uvidíme, zda tomu tak bude i v testech.

Výsledky testů

Proběhlo celkem 7 testů letních pneumatik, ve kterých se GY objevily. V testu časopisu Autobild si Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 zajistil 2. místo z 50 testovaných pneumatik. Pneumatika byla chválena za vyvážený výkon na nejvyšší úrovni, dobré rezervy při aquaplaningu, krátkou brzdnou dráhu a přesné řízení. Za nevýhodu však byla považována vysoká cena pneumatiky.

AutoMotorSport zařadil pneumatiku na 1. místo mezi 10 testovanými pneumatikami. Testující ocenili její velmi krátkou brzdnou dráhu, vynikající přilnavost, vysokou stabilitu v zatáčkách a snadnou ovladatelnost na suchu. Pneumatika si vedla dobře i za mokra, pouze s drobnými nedostatky v ochraně proti aquaplaningu.

SportAuto umístilo pneumatiku na 2. místo z 11 testovaných pneumatik. Pneumatika Asymmetric 6 měla nejkratší brzdnou dráhu, nejlepší vyvážení a velmi bezpečný a široký limitní rozsah na mokru. Pneumatika měla také silné brzdění, spontánní řízení a vysokou bezpečnost jízdy na suchu. Jedinou nevýhodou byla její přilnavost v zatáčkách za mokra, která nebyla na špičkové úrovni.

V testu časopisu Autozeitung se pneumatika umístila na 3. místě z 9 testovaných pneumatik. Asymmetric 6 předvedla velmi vysokou úroveň přilnavosti a patřila k nejrychlejším pneumatikám na jízdní dráze. Pneumatika měla stabilní jízdní vlastnosti, ale reagovala o něco pomaleji než nejlepší konkurenti. Byla také nejlepší z hlediska komfortu, s hladkým a tichým odvalováním.

Testů bylo více a GY Asymmetric 6 v podstatě ve všech excelovala – je tu však jeden soupeř, kterého je těžké překonat, a tím je zcela nový SportContact 7, o kterém jsme psali dříve a který je také největším rivalem Goodyearu. Conti je sice o něco lepší na silnici, ale pro některé řidiče může být až příliš sportovní, což znamená, že je příliš hlučná, komfort je obětován a také spotřeba paliva může být o něco horší. A právě zde přichází na řadu GY Asymmetric 6. Chcete tichou, ale sportovní pneumatiku? Asymmetric 6! Chcete sportovní pneumatiku, aniž byste obětovali příliš velký dojezd svého elektromobilu? Asymmetric 6!

Verdikt

Silné stránky: Pneumatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 vyniká krátkou brzdnou dráhou, vynikající přilnavostí, vysokou stabilitou v zatáčkách a přesným ovládáním. Nabízí také vynikající výkon na suchu i mokru, velmi vysokou úroveň přilnavosti, dobrou odolnost proti aquaplaningu a jízdní komfort.

Slabé stránky: Hlavními nevýhodami této pneumatiky jsou její vysoká cena a drobné nedostatky v ochraně proti aquaplaningu a přilnavosti v zatáčkách za mokra.

Celkově lze pneumatiku Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 doporučit jako letní UHP pneumatiku s působivými výsledky testů. Nabízí skvělou rovnováhu mezi výkonem, bezpečností a komfortem, což z ní činí nejlepší volbu pro řidiče, kteří hledají kvalitní letní pneumatiku. Aktuální výsledky testů najdete na její vlastní stránce zde:Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6.