Vysvětlení řady Michelin Pilot Sport: Od modelů optimalizovaných pro elektromobily až po šampiony na závodních tratích

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu se věnujeme ikonické řadě pneumatik Michelin Pilot Sport. Tato kolekce si v průběhu let upevnila svůj status symbolu sportovních pneumatik. Ačkoli název Pilot Sport zdobí všechny sportovní pneumatiky Michelin, existují mezi nimi významné rozdíly. Pro přehlednost jsme pneumatiky seřadili od nejméně sportovních po nejsportovnější.

Pilot Sport EV

Jak už název napovídá, Pilot Sport EV je čerstvá varianta určená speciálně pro sportovní elektromobily. Tato vozidla představují jedinečné požadavky – disponují vyšší hmotností, vykazují extrémní zrychlení a kromě aspektů zaměřených pouze na výkon mají často užší rozměry pneumatik pro optimalizaci dojezdu. Michelin se všemi těmito faktory odborně zabýval ve speciální variantě Pilot Sport pro elektromobily. Tato pneumatika se může pochlubit vlastnostmi běžně vyhledávanými v této kategorii – nízkým valivým odporem, dezénem, který se přizpůsobí vyšší hmotnosti vozidla, a redukcí hluku, která zajistí tichý provoz bez spalovacího motoru. K tomuto tichému provozu přispívá technologie Michelin Acoustic, což je v podstatě pěnová vložka uvnitř pneumatiky, která tlumí zvuk odvalování. Jako součást řady Pilot Sport klade tato pneumatika samozřejmě důraz i na sportovní jízdu. Michelin slibuje, že s touto pneumatikou si užijete příjemnou jízdu v elektromobilech. Přestože zatím neprošla žádným nezávislým testováním, jsme zvědaví, zda se jí podaří tvrzení Michelinu potvrdit, vzhledem k tomu, že žádná pneumatika z řady Pilot Sport dosud neobdržela špatné hodnocení.

Pilot Sport – PS4,PS5

Druhou nejekologičtější a také nejoblíbenější verzí je základní “Pilot Sport”, zkráceně označovaná jednoduše PS, která se nyní řadí na druhé místo v řadě nejméně sportovních pneumatik. Tento model se snaží vyvážit dynamickou jízdu s dlouhou životností a zachovat si jízdní vlastnosti po celou dobu své životnosti. Klade důraz zejména na výkon za mokra a může se pochlubit působivou estetikou bočnic.

Pátá generace této pneumatiky, představená v roce 2022, již sbírá ocenění v různých testech. Jako její hlavní nevýhody jsou obecně uváděny vyšší cena a upřednostňování nízkého valivého odporu před agilitou u modelů R19 a vyšších. Tyto problémy však řeší sportovnější varianty v rámci této řady. Navzdory těmto výtkám tato verze Pilot Sport vyniká v mokrých podmínkách a její odolnost – charakteristický znak Michelinu – je v testech často chválena. Z hlediska jízdní dynamiky má spíše tendenci k bezpečné nedotáčivosti než ke sportovní přetáčivosti. Tato vlastnost, záměrně navržená pro bezpečnost, zajišťuje stabilitu a zabraňuje případné ztrátě kontroly, takže je vhodná zejména pro každodenní jízdu, i když nemusí plně uspokojit ty, kteří hledají sportovnější jízdu.

Michelin Pilot Sport 5: Testy
žebříčekOrganizaceHodnoceníRozměrRok
2Sport AutoVelmi dobré215/40 R182024
5AutozeitungVysoce doporučeno235/35 R192023
6Autobild225/45 R182023
3ACEVysoce doporučeno225/45 R182023
2AutobildVynikající225/45 R182023
3AutobildVynikající225/40 R182023
2Tyre ReviewsVysoce doporučeno225/40 R182023
1Tyre ReviewsVítěz testu225/45 R172022

V konkurenci vynikají pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Continental PremiumContact 7 (sportovnější řada SportContact se více podobá Pilot Sport S), Bridgestone Turanza Sport (také o něco sportovnější než PS) a Hankook S1 Evo3. Hankook S1 Evo3 zaujme především svou cenou ve srovnání s nabídkou Michelinu.

Pilot Sport S

Následuje Pilot Sport S, respektive jeho současné modely Pilot Sport 4 S a Pilot Sport S 5 (všimněte si změny v označení), jehož pátá verze je k dispozici pouze v režimu originální výbavy pro nové vozy, takže je k dispozici pouze v několika rozměrech se zaměřením na konkrétní značku vozu. Tuto řadu definuje Michelin jako variantu, která poskytuje maximální výkon pro požitek z jízdy na silnici a příležitostně i na závodním okruhu. Poskytuje vynikající přilnavost, ale testy občas zmiňují nedostatek zpětné vazby při řízení. Její dezén je stále zaměřen také na výkon na mokru a ve své třídě je nadprůměrný, i když “základní” Pilot Sport je na tom určitě o něco lépe.

Michelin Pilot Sport 4 S: Testy
žebříčekOrganizaceHodnoceníRozměrRok
3SportAutoVelmi dobré225/40 R182023
2Tyre Reviews255/35 R192022
3AutobildPříkladné265/35 R202021
1AutobildVelmi dobré255/35 R192021
3Tyre Reviews225/40 R182021
1AutobildPříkladné245/35 R192020
2AutobildPříkladné245/35 R192018
1AutobildPříkladné245/30 R202018

Pilot Sport CUP 2

Řadu možností rozšiřuje modelová varianta CUP 2 optimalizovaná pro okruhy. Tato vrcholná verze odpovídá originální výbavě, kterou lze nalézt mimo jiné u vysoce výkonných modelů AMG-Mercedes, Porsche, Ferrari a Koenigsegg.

Model CUP 2 Connect dále rozšiřuje možnosti modelu a nabízí kompatibilitu s mobilní aplikací Michelin Track Connect. Ta ve spojení s dalším příslušenstvím umožňuje uživatelům sledovat teplotu a tlak v pneumatikách v reálném čase. Tato dynamická data pak mohou uživatelům poskytnout rady pro optimalizaci výkonu na závodní trati.

Michelin Pilot Sport CUP 2 Connect: Testy
žebříčekOrganizaceHodnoceníRozměrRok
3SportautoVelmi dobré235/35 R192022

Pokud jde o výkon, model CUP 2 je často chválen pro svou vynikající trakci na suchu, která je často uváděna jako nejlepší v mnoha testech. Mezi další přednosti patří přesná odezva řízení a vynikající zpětná vazba. Naopak je třeba upozornit na potenciální nedostatky modelu za mokra, zejména na aquaplaning.

Pilot Sport CUP 2 R

Zatímco model CUP 2 není vyloženě optimalizován pro jízdu na mokru, ale přesto se na ni částečně zaměřuje a řeší životnost pneumatik, model CUP 2 R je již optimalizován výhradně pro co nejrychlejší jízdu na závodním okruhu. Je to vyloženě závodní pneumatika, jejímiž hlavními prioritami jsou výdrž na vysoký počet kol při maximálním zatížení, extrémní boční přilnavost na suchu a přesná odezva na jízdu, která zajistí co nejlepší čas na kolo.

I ten Michelin testoval, a to proti “obyčejnému” CUP 2. Testovacím vozem byl etalon sportovních vozů, Porsche 911 GT 2 RS, a rozdíl na šestikilometrové trati činil ohromujících 2,9 sekundy ve prospěch CUP 2 R. Michelin na svých webových stránkách uvádí také všechny rekordní časy dosažené vozy s CUP 2 R, včetně Nordschleife, opět s GT 2 RS, za 6:38, což je druhý nejrychlejší čas, který kdy sériový vůz zajel. Pokud se však podíváme na všechny rekordy produkčních vozů z Nordschleife, všechny 4 nejlepší časy byly dosaženy s vozem Pilot Sport Cup 2R. Na pátém a osmém místě pak najdeme časy dosažené na pneumatikách Pirelli P Zero Trofeo R, v tabulce se ještě občas objeví Dunlop Direzza DZ03 a standardní CUP 2 na Porsche 918 Spyder také těsně pod sedm minut. Dominance společnosti Michelin v segmentu závodních pneumatik je zkrátka zcela jasná. To se samozřejmě projevuje i na ceně, ale z časů na Nordschleife na Nürburgringu je zřejmé, že pro okruhové ježdění se sériovými vozy pravděpodobně neexistuje lepší pneumatika.

Závěr

Řada pneumatik Michelin Pilot Sport je pro francouzského výrobce klíčovým produktem a je také součástí nastupující éry elektromobility. Nabízí však také modely, které jsou vhodné prakticky pro každého, kdo hledá zábavu při řízení. Existují modely pro příležitostné sportovní aktivity, jako je Pilot Sport, až po vyloženě okruhové verze CUP a CUP R. Jejich cena je vysoká, ale zase zaručují, že za své peníze dostanete opravdu to nejlepší.