Pneumatika Bridgestone Blizzak LM-005 zvítězila v letošním testu ACE/ARBÖ/GTÜ díky svým vynikajícím vlastnostem na mokru.

Ačkoli venkovní teploty stále ještě naznačují, že ve vzduchu panuje léto, v kalendáři je konec září. A to znamená jediné: za pár týdnů budeme přezouvat na zimní pneumatiky. Možná i kvůli nadprůměrně teplému počasí máme za sebou teprve první letošní zimní test, ale i ten vám napoví, na co se vyplatí v zimě obout.

Pouze jedna novinka, jinak osvědčené prémiové modely

Na první pohled letošní sezóna nepřináší mnoho novinek. Tou nejzajímavější je asi uvedení modelu Nokian Snowproof 2, který nahrazuje první generaci, jež byla u řidičů poměrně oblíbená. Pojďme se ale nejprve podívat na parametry dnešního testu. Testovací organizací je sdružení tří autoklubů – německého Auto Club Europa, rakouského ARBÖ a GTÜ, což je německá obdoba stanice technické kontroly. Pro letošní test si tyto organizace vybraly pneumatiky o rozměru 235/55 R18, které namontovaly na současnou generaci vozu VW Tiguan. Tento rozměr se však vyskytuje i u velkého počtu vozů SUV, a to jak v rámci koncernu VW, tak i mimo něj. Do testu pak vzaly 10 aktuálních modelů pneumatik. K jejich výběru mám však drobnou výtku: v seznamu jsou uvedeny prakticky jen prémiové pneumatiky a pak neznámé lowcosty. Zcela chybí pneumatiky střední třídy – Kleber, Firestone, Semperit a další. Jediným částečným zástupcem segmentu střední třídy je nová pneumatika Nokian. Od uvedených levných pneumatik samozřejmě nelze očekávat nic jiného než nedoporučení. A tak se také stalo: značky Austone a Fortuna nebyly doporučeny a třetí lowcost od Sailunu byl doporučen podmíněně. Ta je však na mokru velmi slabá.

Pouze jedna pneumatika byla hodnocena jako “velmi doporučená”

Pojďme se ale konečně podívat na výsledky. Vzhledem k uvedeným pneumatikám byly všechny ostatní doporučeny a jak sám tester uvádí, na sněhu mezi nimi nebyly žádné zásadní rozdíly. Rozhodovalo se tedy hlavně na mokru, což je pro zimní pneumatiky prakticky nejtěžší disciplína. A zde Bridgestone Blizzak LM-005 zabodoval nejlépe, a to díky téměř dokonalým výsledkům v obou aquaplaningových disciplínách. V těsném závěsu, o 3 body, se umístila pneumatika Hankook icept X evo3. Tyto tři body však prakticky ztratil za hlučnost a valivý odpor, tedy faktory, které nemají vliv na ovladatelnost. Hankook má velmi příznivou cenovou politiku, takže druhé místo je velmi dobrou zprávou pro spořivé řidiče, kteří nechtějí dělat kompromisy v kvalitě. Pouze Michelin a Continental se musely spokojit s třetím a čtvrtým místem, kde je Hankook těsně porazil, a to opět na mokru. Michelin a Conti však nabízejí právě nižší hlučnost a valivý odpor, což Hankook nedokáže. Je třeba poznamenat, že test netestoval kilometrový výkon pneumatik, což je disciplína, kde bude Michelin velmi silný a která by pravděpodobně zamíchala výsledky. Další na řadě je nová pneumatika Nokian, jejíž umístění je úspěchem. Hodně však záleží na ceně, která bude pravděpodobně jen o málo nižší než u Hankooku. Pokud však bude levnější ve všech rozměrech, určitě stojí za zvážení.

A pak už zbývá jen Goodyear a Pirelli. Pro Goodyear je to první test, ve kterém jsme tuto pneumatiku viděli ve variantě pro SUV, a přestože je pneumatika v testu doporučena, poměr cena/výkon z něj nevychází tak dobře. Prakticky stejného výsledku dosáhla i pneumatika Pirelli, kterou lze doporučit, pokud ve vašem rozměru podává dobré výkony. V opačném případě existují lepší alternativy.

Kompletní výsledky testu naleznete zde.