ACE, ARBÖ a GTÜ testovaly celoroční pneumatiky pro SUV na rok 2024 – Continental, Michelin a Bridgestone patří mezi nejlepší

S rostoucí oblibou celoročních pneumatik se každoročně setkáváme s více a více testy. Není to žádné překvapení, protože nyní tvoří jednu třetinu celkového prodeje pneumatik. Celoroční pneumatiky se staly dostatečně účinnými pro městské klima a poskytují řidičům větší komfort, protože není nutné měnit sezónní pneumatiky. Navíc jsou tyto testy důležité, protože trh s nimi je relativně nový.

Společnosti ACE, ARBÖ a GTÜ spojily své síly, aby jako každý rok otestovaly pneumatiky pro vozy SUV o rozměru 215/50 R18. Tento rozměr je pro testování vhodný, protože testů celoročních pneumatik pro vozy SUV není mnoho a mnoho vozů SUV používá celoroční pneumatiky, protože obvykle nemají vysoký roční nájezd kilometrů.

Byly zastoupeny všechny hlavní značky, což poskytlo kompletní obraz o trhu, s výjimkou použitého staršího modelu celoročních pneumatik Pirelli – testovaný model byl SF2, zatímco současný model je SF3.

První dvě místa nejsou žádným překvapením: vítězem je pneumatika Continental AllSeason Contact 2 a druhé místo patří pneumatice Michelin CrossClimate 2 SUV. Je zajímavé prozkoumat rozdíly mezi těmito dvěma pneumatikami. Pneumatika Michelin si vede na sněhu mnohem lépe a celkově byla v testu s výrazným náskokem nejlepší, přičemž vynikala v trakci, ovladatelnosti a brzdění.

Michelin CrossClimate 2 SUV

Michelin CrossClimate 2 SUV

★★★★½ 4.7/5

Rozměry: 215/40R17 - 285/65R20

Počet rozměrů: 43

Počet testů: 2

Zobrazit další podrobnosti ...

Naopak pneumatika Continental vyniká v mokrých podmínkách a vítězí v brzdění, ovladatelnosti a cross aquaplaningu. O prvenství Continentalu rozhodly jeho výkony na suchu, kde rovněž exceloval. Pokud vám však záleží na výkonu na sněhu, zůstává CrossClimate 2 nejlepší volbou.

Vítěz testu

Continental AllSeasonContact 2

Continental AllSeasonContact 2

★★★★☆ 4.3/5

Rozměry: 0/0R15 - 285/65R65

Počet rozměrů: 80

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Třetí místo patří pneumatice Bridgestone Turanza All Season 6, která má vyvážené vlastnosti na mokru, suchu i sněhu. Na sněhu si vede lépe než Continental a na mokru lépe než Michelin. Na pneumatice Bridgestone se nám líbí zejména to, že je minimálně o 10 % levnější než pneumatika Continental a o 20 % levnější než pneumatika Michelin.

Bridgestone Turanza All Season 6

Bridgestone Turanza All Season 6

★★★★½ 4.6/5

Rozměry: 185/35R16 - 275/65R20

Počet rozměrů: 52

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Pneumatika Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 skončila na čtvrtém místě, ale měla nejlepší valivý odpor, což z ní činí dobrou volbu pro elektromobily. Pneumatiky “střední třídy” zastupuje Vredestein
Quatrac Pro+, která se vyrovnala Continentalu ve výkonu na sněhu a je také poměrně silná na mokru, ale k lepšímu hodnocení jí trochu chybí výkon na suchu.

Vredestein Quatrac Pro+

Vredestein Quatrac Pro+

★★½☆☆ 2.6/5

Rozměry: 195/30R17 - 315/65R22

Počet rozměrů: 107

Počet testů: 3

Zobrazit další podrobnosti ...

Z rozpočtových možností získala hodnocení “podmíněně doporučeno” pneumatika Maxxis Premitra AllSeason 3, která však v loňském testu Autobildu neprošla, takže bychom ji nedoporučili. Místo toho bychom doporučili 8. pneumatiku Falken EuroALL Season AS210, která má za sebou dobré výsledky v testech. V testu se objevila i letní pneumatika, kterou testující považovali za velmi nebezpečnou v zimních podmínkách.

Falken EuroALL Season AS210

Falken EuroALL Season AS210

★★★☆☆ 3.4/5

Rozměry: 155/40R13 - 255/70R20

Počet rozměrů: 97

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...