ADAC zveřejnil testy zimních pneumatik pro rok 2024, vítězi jsou Continental a Goodyear

Jako každý rok i letos ADAC pečlivě testuje velké množství zimních pneumatik ve dvou rozměrech – 205/55 R16 a 215/55 R17. Metodika ADAC se mírně liší od metodiky jiných organizací, což vede k poněkud odlišnému výslednému hodnocení.

V čem je metodika ADAC jedinečná? Využívá takzvaný knockout efekt, který zabraňuje tomu, aby pneumatiky s výraznými nedostatky dosáhly vysokého celkového skóre jen proto, že mají dobré výsledky v jiných oblastech. Pokud například pneumatika vykazuje špatné výsledky (skóre 3,6 nebo horší) v klíčových bezpečnostních kategoriích, jako je například ovladatelnost za mokra, její hodnocení se automaticky sníží bez ohledu na její výkon v ostatních kategoriích.

Kromě toho je kladen větší důraz na nízké opotřebení a nízký valivý odpor, což oceňujeme, protože ignorování těchto kritérií může vést k nákupu levnějších pneumatik, které jsou při přepočtu nákladů na kilometr ve výsledku mnohem méně ekonomické. Testy ADAC se samozřejmě zaměřují také na jízdní vlastnosti – na rozdíl od většiny testů měří například brzdnou dráhu na ledu, což považujeme za důležité kritérium.

Jak tedy testy dopadly? Nejprve si povězme něco o testovaných modelech. Je trochu zklamáním, že do testu nebyly zařazeny žádné novinky – Michelin byl testován s Alpinem šesté generace namísto nejnovějšího Alpinu 7 a Bridgestone Blizzak 6, který se na základě předběžných testů jeví slibně, nebyl zařazen vůbec. Rádi bychom viděli také Barum Polaris 6, novou pneumatiku ze skupiny Continental. Poněkud uklidňující je však zařazení současné generace pneumatik Goodyear Ultragrip Performance 3 a nových pneumatik od společnosti Nokian.

GoodYear UltraGrip Performance 3

GoodYear UltraGrip Performance 3

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 175/30R14 - 305/65R22

Počet rozměrů: 110

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Samotné výsledky nejsou příliš překvapivé, zejména v rozměru 205/55 R16. Vítězství si odnesla společnost Continental se svým modelem TS870, a to díky dokonalé vyváženosti, účinnosti a nízkému opotřebení. Na druhém místě se umístil nový model Goodyear UltraGrip Performance 3, který je k dispozici v široké škále rozměrů a vede si velmi dobře ve všech kategoriích. Třetí místo obsadila nyní již nahrazená pneumatika Michelin Alpin 6.

Dále v žebříčku najdeme pneumatiky Hankook, Dunlop, Nokian a Falken, které jsou všechny hodnoceny jako uspokojivé. Falken nabízí nejlepší cenu, ale má také nejhorší hodnocení opotřebení. Zimní pneumatika i*cept RS3 od společnosti Hankook také nabízí dlouhodobě dobrý poměr ceny a výkonu.

Hankook W462 Winter i*cept RS3

Hankook W462 Winter i*cept RS3

★★★½☆ 3.8/5

Rozměry: 165/45R14 - 225/70R17

Počet rozměrů: 49

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Zklamáním je určitě předposlední místo pneumatiky Pirelli Cinturato Winter 2, která na suchu selhala zejména z hlediska komfortu a chování na limitu.

Nyní se podívejme na test pneumatik 215/55 R17. V tomto rozměru nenajdeme standardní pneumatiku Continental TS870, takže první místo patří pneumatice Goodyear UltraGrip Performance 3. Na druhém místě je pneumatika, která příští rok oslaví 10. výročí – Dunlop Winter Sport 5. Zdá se, že v průběhu času prošla několika aktualizacemi, protože její kilometrový výkon je na pneumatiku tohoto stáří vynikající. Téměř předstihla Goodyear na prvním místě, zaostala pouze v účinnosti a kilometrovém nájezdu.

Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

★★★★☆ 4.5/5

Rozměry: 195/35R15 - 295/65R21

Počet rozměrů: 51

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Z hlediska levných pneumatik je čtvrté místo pneumatiky Semperit Speed-Grip 5 velkým úspěchem. Navzdory své nízké ceně neobětuje kilometrový výkon, což je vzácné. Nabízí také nadprůměrné jízdní vlastnosti, jak se od skupiny Continental očekává. Paradoxně skončila o dvě místa před vlastním modelem Continental WinterContact TS870 P, přestože ADAC při celkovém hodnocení nezohledňuje cenu. Pneumatiku Semperit tak můžeme vřele doporučit.

Semperit Speed-Grip 5

Semperit Speed-Grip 5

★★★☆☆ 3.4/5

Rozměry: 165/40R14 - 275/70R21

Počet rozměrů: 80

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Méně spokojeni jsme s hodnocením “dostatečná” u pneumatiky Kumho WinterCraft WP52, a to především kvůli jejímu špatnému výkonu na suché vozovce.