Autobild Test zimních pneumatik 2024 pro vozy SUV: Proč pohon všech kol nestačí

Test zimních pneumatik Autobild 2024 pro vozy SUV opět zdůraznil zásadní bezpečnostní poselství: vlastnictví vozu SUV s pohonem všech kol (AWD) nezaručuje bezpečnost v zimních podmínkách. Mnoho majitelů SUV předpokládá, že jejich vozidla jsou díky schopnostem pohonu AWD plně vybavena pro jízdu na sněhu a ledu. Tato důvěra však může být mylná.

AWD sice zlepšuje trakci při akceleraci rozdělením výkonu na všechna čtyři kola, ale nezlepšuje brzdění ani průjezd zatáčkou na kluzkém povrchu. Test zdůrazňuje, že “sebelepší pohon všech kol nemůže nahradit zimní pneumatiky”, a zdůrazňuje tak nezastupitelnou roli správných zimních pneumatik pro bezpečnou jízdu v chladných měsících.

Vítěz testu

Michelin PILOT ALPIN 5

Michelin PILOT ALPIN 5

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 205/30R16 - 315/65R22

Počet rozměrů: 84

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Úskalí používání letních pneumatik v zimě: Konkrétní údaje z testu Autobild

Pro demonstraci výrazných rozdílů ve výkonnosti zařadil Autobild do všech testovacích disciplín letní pneumatiky. Výsledky otevřely oči:

Brzdění na sněhu: V testu brzdění z rychlosti 50 km/h na sněhu zastavila zimní pneumatika Michelin Pilot Alpin 5 na pouhých 20,5 metrech. Naproti tomu letní pneumatice trvalo zastavení alarmujících 54,4 metru – téměř o 34 metrů déle, což odpovídá délce několika automobilů. Tento významný rozdíl může znamenat rozdíl mezi bezpečným zastavením a srážkou.

Ovladatelnost na sněhu: Při testech ovladatelnosti byla letní pneumatika “zcela přetížená”, neměla prakticky žádnou přilnavost a “bezmocně se klouzala po trati”. Zpráva z testu popisuje letní pneumatiku jako “wintertauglich wie eine Badehose”– vhodnou pro zimu jako plavky. Dokonce i nejhůře hodnocená zimní pneumatika překonala letní pneumatiku s výrazným náskokem.

Pokud potřebujete jezdit na jedné pneumatice po celý rok, celoroční pneumatiky jsou pro to nyní dostatečně dobré – v zimě nemá smysl používat letní pneumatiky a výměna pneumatik při poklesu teplot je klíčová.

Jak probíhal test Autobild: Vozidla, podmínky a disciplíny

Autobild hodnotil dvanáct zimních pneumatik rozměru 245/45 R18 v různých podmínkách a disciplínách, aby simuloval reálné scénáře zimní jízdy vozidel SUV. Zde je uvedeno, jak byl test strukturován:

Testy na sněhu a ledu: Provedeny ve finském Ivalo, severně od polárního kruhu, kde teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Tato lokalita poskytovala optimální podmínky pro hodnocení trakce, brzdění, ovladatelnosti, slalomových vlastností a celkové ovladatelnosti na sněhu a ledu.

Testy na mokru a suchu: Provedeny na testovacím místě ATP v Emslandu v Dolním Sasku v Německu. Pneumatiky byly testovány na brzdnou dráhu, odolnost proti aquaplaningu a hlučnost na mokrém povrchu.

Zkoušky manipulace na suchu: Proběhly ve zkušebním středisku TRIWO v Pferdsfeldu v Porýní-Falci v Německu a hodnotily výkon na suché vozovce, včetně brzdění, ovladatelnosti a valivého odporu.

Pro konzistentnost všech testů bylo použito SUV vybavené pohonem AWD.

Vítězové

Výkon na sněhu

Nejlepší výkon: Pneumatika Michelin Pilot Alpin 5 dominovala testům na sněhu a získala první místo ve všech sněhových disciplínách – brzdění, ovladatelnost, slalom a trakce. Nabízela vynikající přilnavost a ovladatelnost, což z ní činí nejlepší volbu do zasněžených podmínek.

Další pozoruhodné výsledky: Prémiové značky jako Continental, Goodyear, Bridgestone a Vredestein také podaly dobré výkony na sněhu a poskytly dobré bezpečnostní rezervy.

Druhé místo

Continental WinterContact TS 870 P

Continental WinterContact TS 870 P

★★★★½ 4.8/5

Rozměry: 195/30R16 - 325/70R22

Počet rozměrů: 145

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Mokré podmínky

Nejlepší brzdění na mokré vozovce: Pneumatika Continental WinterContact TS 870 P dosáhla nejkratší brzdné dráhy na mokré vozovce, čímž překonala své konkurenty a zvýšila bezpečnost za deště a břečky.

Ovladatelnost a odolnost proti aquaplaningu: Pneumatika Goodyear UltraGrip Performance 3 vynikala v testech ovladatelnosti na mokré vozovce a na okruhu. Pneumatiky Maxxis, Giti a Continental poskytly nejlepší odolnost proti aquaplaningu, což je kritický faktor při silných deštích.

Druhé místo

GoodYear UltraGrip Performance 3

GoodYear UltraGrip Performance 3

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 175/30R14 - 305/65R22

Počet rozměrů: 110

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Výkon na suché vozovce

Vynikající zimní pneumatika: Zatímco letní pneumatika si přirozeně vedla nejlépe na suché vozovce, mezi zimními pneumatikami vykázala Michelin Pilot Alpin 5 opět vynikající výkon s nejkratší brzdnou dráhou a dynamickou ovladatelností.

Úspora paliva: Pneumatiky Goodyear, Continental a Bridgestone měly nejnižší valivý odpor, což přispělo k lepší úspoře paliva bez snížení bezpečnosti.

Nová pneumatika pro rok 2024

Bridgestone Blizzak 6

Bridgestone Blizzak 6

★★★★☆ 4.4/5

Rozměry: 175/35R16 - 275/65R21

Počet rozměrů: 69

Počet testů: 4

Zobrazit další podrobnosti ...

Levné pneumatiky a obavy o bezpečnost

Test také poukázal na významné nedostatky ve výkonnosti levných pneumatik. Pneumatika Imperial ICE-Plus S210, levnější varianta, vykazovala podstatně horší výkon, zejména na mokru. Měla delší brzdnou dráhu a nižší odolnost proti aquaplaningu, což vedlo Autobild k hodnocení “nicht empfehlenswert” (nedoporučuje se).

Pokud nechcete investovat do prémiové pneumatiky, stále máte možnosti, jak si koupit dobrou a bezpečnou pneumatiku – je tu Hankook, který je levnější a získal nejvyšší hodnocení “příkladný”, a pak jsou tu Vredestein, Kumho nebo dokonce Giti, které získaly hodnocení “dobrý” a zároveň mají přívětivou cenu.