Nejlepší zimní pneumatiky, které můžete koupit – aktualizováno pro rok 2024

Jako každý rok se blíží čas přezutí na zimní pneumatiky. A jako vždy sledujeme všechny testy nových zimních pneumatik, abychom vám poradili, jaké pneumatiky byste si měli v této sezóně pořídit.

Nejprve si stručně shrneme pneumatiky z loňských testů, které nám napoví, co můžeme očekávat letos. Poté se podíváme na to, co se změnilo, a také prověříme některé nové pneumatiky na trhu.

Michelin stále na vrcholu

Naším prvním loňským doporučením byl Michelin a na tom se v podstatě nic nezměnilo. Pilot Alpin 5 stále zůstává na vrcholu našeho žebříčku zimních pneumatik, přičemž těsně za ním je varianta pro SUV. Je to v podstatě nejdražší zimní pneumatika, ale také nejlepší. Je to volba číslo jedna pro sportovní zimní jízdu, ale zároveň je opravdu bezpečná za všech podmínek. Testů této pneumatiky je celá řada, takže neváhejte a podívejte se na její modelovou stránku.

Michelin PILOT ALPIN 5

Michelin PILOT ALPIN 5

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 205/30R16 - 315/65R22

Počet rozměrů: 84

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Pneumatika Pilot Alpin je v nabídce výkonnostním modelem, ale Michelin má na trhu také zcela nový cestovní model, který se zdá být opravdu slibný. Model Alpin 6 je na trhu od roku 2018, takže nový model už měl přijít. Letos se tedy dočkáme modelu Alpin 7, o kterém Michelin tvrdí, že zlepšil brzdění na sněhu o 6 %, zrychlení na sněhu o 1,5 % a valivý odpor o 9 %. Zatímco zlepšení jízdních vlastností na sněhu je jistě vítané a pneumatice v testech výrazně pomůže, rádi bychom viděli i zlepšení na mokru, protože to bylo poměrně často uváděno jako slabina.

Michelin ALPIN 7

Michelin ALPIN 7

Rozměry: 0/0R15 - 245/65R55

Počet rozměrů: 54

Počet testů: 0

Zobrazit další podrobnosti ...

Loni představená pneumatika Goodyear zaznamenala větší úspěch

Doporučili jsme také pneumatiku Goodyear Ultra grip Performance 3, což byl nový model pro rok 2023. Naše doporučení stále platí a máme k dispozici další testy, které dokazují, že jde o skvělou pneumatiku. Letos vyhrála jeden z důkladných testů společnosti Adac a v dalším se umístila na druhém místě. Základem úspěchu je kilometrový výkon a účinnost, na které testy ADAC kladou velký důraz. A upřímně řečeno, na těchto menších rozměrech pneumatik je to opravdu důležité. Skvělá pneumatika, která se vyrábí v podstatě ve všech rozměrech, od R14 až po R22.

GoodYear UltraGrip Performance 3

GoodYear UltraGrip Performance 3

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 175/30R14 - 305/65R22

Počet rozměrů: 110

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Continental je stále nejvyváženější pneumatikou na trhu

Dále jsme prověřili pneumatiky Continental, konkrétně WinterContact TS870 P, které jsme letos podrobili i dalším testům, abychom prokázali, že stojí za to. V testu STRAßENVERKEHR získala 2. místo a v testu ADAC 6. místo, a to především proto, že ačkoli je pneumatika velmi dobře vyvážená, ve srovnání s již zmíněným Goodyearem jí trochu chybí výkon na suchu a také kilometrový výkon a valivý odpor.

Continental WinterContact TS 870 P

Continental WinterContact TS 870 P

★★★★½ 4.8/5

Rozměry: 195/30R16 - 325/70R22

Počet rozměrů: 145

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Pak je tu ale ještě nevýkonná běžná pneumatika TS870, která v rozměru 205/55 R16 zvítězila v dalším letošním testu ADAC a má skvělou bilanci vítězství téměř ve všech testech, ve kterých se objevila. Možná se opakuji, ale jako pneumatika Continental je velmi dobře vyvážená a má také velmi dobrý kilometrový výkon.

Continental WinterContact TS 870

Continental WinterContact TS 870

★★★★½ 4.9/5

Rozměry: 155/40R14 - 225/70R19

Počet rozměrů: 58

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Continental má na trhu také zcela novou pneumatiku. Jmenuje se WinterContact 8 S a ukazuje změnu v pojmenování, kterou Continental provádí u svých nových modelů, což dělá i Michelin a Bridgestone. Je určena pro vysoce výkonná vozidla a prozatím je k dispozici pouze v rozměrech R19 až R22. Bohužel to vypadá, že se letos žádných testů této nové pneumatiky nedočkáme, což je škoda, protože by měla být opravdu dobrá a rádi bychom ji viděli ve srovnání s Michelin Pilot Alpin 5.

Continental WinterContact 8 S

Continental WinterContact 8 S

Rozměry: 205/30R16 - 315/65R22

Počet rozměrů: 25

Počet testů: 0

Zobrazit další podrobnosti ...

Záhada deset let staré pneumatiky

Dále jsme se věnovali modelu Dunlop Winter Sport 5, který je starý téměř deset let. Během svého životního cyklu prošla pneumatika aktualizacemi, díky nimž se v posledních testech znovu umístila na předních příčkách. Podle 45 různých hodnocení si pneumatika při svém prvním uvedení na trh vedla výjimečně dobře. Přestože se její výkonnost postupem času snižovala, nedávná hodnocení naznačují, že se opět vyšvihla na přední příčky testovacích žebříčků. Díky příznivé ceně a vynikajícímu kilometrovému nájezdu není důvod Dunlop Winter Sport 5 nedoporučit ani po tolika letech.

Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

★★★★☆ 4.5/5

Rozměry: 195/35R15 - 295/65R21

Počet rozměrů: 51

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Je těžké nemít rád Hankook …

Další na řadě je Hankook se svými modely Winter Icept, které jsou stále skvělou volbou, protože jsou cenově dostupnější než evropské prémiové pneumatiky, ale kvalitou srovnatelné, což je velmi unikátní. V loňském roce jsme hovořili o výkonnostní variantě Evo3, ale letos jsme se dočkali testů cestovní varianty RS3. Pneumatiky o rozměrech R14 až R18 jsou velmi vyvážené a nabízejí precizní ovladatelnost a trakci na mokré i zimní vozovce spolu s dobrým předpokládaným kilometrovým výkonem a nízkým opotřebením. V testu ADAC R16 a Autozeitung R17 obsadil čtvrté místo a v testu ADAC R17 páté místo a rozhodně jej můžeme doporučit.

Hankook Winter i*cept evo3 W330

Hankook Winter i*cept evo3 W330

★★★★☆ 4.5/5

Rozměry: 195/30R17 - 315/60R22

Počet rozměrů: 85

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

Nový model společnosti Bridgestone

V loňském roce jsme také hovořili o pneumatikách Brigestone LM-005 a o tom, že v testech dosáhly smíšených výsledků kvůli odlišné metodice. No a letos jsme se dočkali nové pneumatiky od Bridgestone nazvané jednoduše jen Blizzak 6 a zatím se zdá, že výsledky testů jsou nyní poměrně konzistentní. Zimní a celoroční pneumatiky Bridgestone se v loňském roce etablovaly jako experti na mokro a nový Blizzak na tom není jinak. Pro podnebí, kde více prší než sněží, je to ideální pneumatika.

Bridgestone Blizzak 6

Bridgestone Blizzak 6

★★★★☆ 4.4/5

Rozměry: 175/35R16 - 275/65R21

Počet rozměrů: 69

Počet testů: 4

Zobrazit další podrobnosti ...

K dispozici jsou nové kvalitní levné pneumatiky

Naším tipem na levnější pneumatiku je stáleKleber Krisalp HP3, ale letos jsme dostali nový návrh v podobě pneumatiky od rakouského výrobce Semperit, který je součástí skupiny Continental. Jmenuje se Semperit Speed-Grip 5, a když se podíváte na design běhounu, určitě tam nějaký vliv Continentalu uvidíte. Ve velkém testu časopisu Autobild skončila na třetím místě s velmi vyrovnanými výkony a dokonce s docela dobrým kilometrovým výkonem, což je u levné pneumatiky vzácné.

Semperit Speed-Grip 5

Semperit Speed-Grip 5

★★★☆☆ 3.4/5

Rozměry: 165/40R14 - 275/70R21

Počet rozměrů: 80

Počet testů: 5

Zobrazit další podrobnosti ...

A na závěr si řekneme ještě o jedné novince – je tu Barum Polaris 6, což je další česká podznačka Continentalu. Šestý model je kompletně přepracovaný a také běhoun vypadá jako pneumatika Continental a z hlediska vlastností pneumatiky došlo k mnoha vylepšením.

Barum Polaris 6

Barum Polaris 6

Rozměry: 175/35R15 - 245/65R19

Počet rozměrů: 21

Počet testů: 0

Zobrazit další podrobnosti ...

Závěr

Přestože jsme uvedli několik obecných tipů na zajímavé modely pneumatik, je důležité poznamenat, že vždy záleží na tom, co je aktuálně na trhu k dispozici, a samozřejmě na aktuální ceně. Za tímto účelem můžete zadat svůj rozměr pneumatiky a podívat se na aktuální nabídky dostupné právě pro vás.