Testy letních pneumatik 2023: Důkladný přehled nejlepších modelů na trhu

Vítejte u dnešního článku, ve kterém se podíváme na testy letních pneumatik pro rok 2023. Letní sezóna je již v plném proudu a je čas přezout naše vozy na letní pneumatiky. Proto jsme na základě osmi letních testů s celkem více než 100 různými modely sestavili seznam nejlepších letních pneumatik. Bez dalších okolků se vrhněme na výsledky.

Základ našeho přehledu vychází z testů různých organizací, které zahrnují různé rozměry pneumatik – od běžných (205/55 R16) až po sportovní (235/35 R19). Mezi testy stojí za zmínku také neobvyklý rozměr 255/45 R20 testovaný časopisem Automotorsport, který je oblíbený mezi elektromobily. Nejobsáhlejší testy provedly organizace ADAC a Autobild, přičemž každá z nich otestovala 50 pneumatik. ADAC je všechny podrobně otestoval u příležitosti 50 let od zahájení testů pneumatik, Autobild se jako každý rok zaměřil na brzdnou dráhu, kde následně podrobněji otestoval 20 nejlepších.

Continental SportContact 7, absolutní vítěz

Na základě průměrného umístění v testu si nejlépe vedly pneumatiky Continental, které měly tři zástupce v první čtveřici – SportContact 7, PremiumContact 7 a její předchůdce PremiumContact 6. V kategorii pneumatik UHP se nejlépe umístila pneumatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6. V nižší třídě pneumatik se mezi nejlepšími umístily pneumatiky Kumho, Firestone a Falken. Pokud chcete ušetřit, můžete sáhnout po prémiových pneumatikách Hankook, zejména po nové pneumatice Ventus Prime 4. Hankook jsme však nyní zařadili do kategorie prémiových pneumatik, protože tam podle našeho názoru na základě výsledků testů a OEM použití na nových vozech právem patří. Mezi levnými pneumatikami je Nexen N Fera přijatelnou volbou.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, sportovní pneumatika s nízkým valivým odporem

Vítězem pěti testů, v nichž se objevila, se stal nový model Continental SportContact 7. Navzdory svému sportovnímu názvu a příslušnosti ke kategorii UUHP je tato pneumatika všestranná a nabízí krátkou brzdnou dráhu, vynikající ovladatelnost, vysokou odolnost proti aquaplaningu a relativně nízký valivý odpor. Komfortnější a úspornější je pak PremiumContact 7, která se zaměřuje na bezpečnost a výkon na mokru. Paradoxně však nabízí na svou třídu cestovních pneumatik nadprůměrné sportovní výkony.

Continental již nenabízí UHP variantu svých letních pneumatik, ale Goodyear může toto volné místo zaplnit – Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 nabízí sportovní jízdní vlastnosti, nízký valivý odpor a dobrý komfort. Není tak zaměřená na suché silnice jako SportContact 7 a je také vyvinuta s ohledem na elektromobily a hybridy, takže je použitelná pro každodenní použití – není hlučná, je úsporná a má dobrou životnost.

Bridgestone Potenza Sport

Pro řidiče, kteří dávají přednost čistě sportovní pneumatice s důrazem na sportovní jízdu na suchu, je vhodným kandidátem Bridgestone Potenza Sport. Tato pneumatika poskytuje rychlou ovladatelnost a ostré reakce na řízení na suchu, ale za cenu o něco nižšího komfortu a odolnosti proti aquaplaningu. Přesto je to skvělá volba pro nadšené každodenní řidiče.

Nesmíme zapomenout ani na novou pneumatiku Pilot Sport 5 od společnosti Michelin. Tato legendární pneumatika nové generace poskytuje vyvážené jízdní vlastnosti na suchu i mokru, dobrou odolnost a komfort, ale za vyšší pořizovací cenu. Její jedinečnost spočívá v kombinaci skvělých sportovních jízdních vlastností po celou dobu její nadprůměrné životnosti. Pro šetrnější řidiče je k dispozici model Primacy 4+ s ještě lepším kilometrovým výkonem a komfortem. Michelin v životnosti pneumatik prostě vyniká a nikomu se zatím nepodařilo tomuto prvenství vyrovnat.

V našich recenzích nepřehlédnete možnost úspory bez snížení bezpečnosti. Jedním z takových kandidátů je Falken ZE310, který nabízí vysokou bezpečnost na suchu i mokru, ale za cenu o něco menší šetrnosti k životnímu prostředí a životnosti. Další možností je Hankook Ventus Prime 4, nástupce úspěšného modelu Ventus Prime 3, který od roku 2016 sbírá úspěchy v testech. Nový model se zaměřuje na jízdní vlastnosti, spotřebu paliva, valivý odpor a kilometrový výkon. Ventus Prime 4 dokazuje, že nižší pořizovací cena nemusí nutně znamenat nižší kilometrový výkon. Pro sportovnější jízdu je tu Hankook S1 Evo3, pneumatika s maximální přilnavostí UUHP, která může být cenově dostupnější alternativou k Michelin Pilot Sport 5, protože je přibližně o 30 % levnější. A nejedná se o žádnou podřadnou pneumatiku – Audi, BMW, Mini Mercedes-Benz a dokonce i Porsche ji schválily jako originální výbavu pro své vozy pro modely 718 a Taycan.

Hankook S1 Evo3 jako tovární výbava pro Mini SE

Pokud bychom měli vybírat vyloženě lowcostové modely, pak je nejlepší volbou Nexen N Fera, vyráběný v České republice. Ta je velmi dobrá na suchu, ale ve srovnání s kvalitnějšími modely na mokru a také z hlediska opotřebení trochu zaostává. Přesto ji lze v porovnání s ostatními levnými pneumatikami doporučit.

Doufáme, že vám náš test letních pneumatik 2023 pomohl vybrat ideální pneumatiky pro váš vůz. Ať už hledáte pohodlí, sportovní nebo úsporné pneumatiky, na trhu je spousta kvalitních možností, které vyhoví vašim potřebám. Využijte náš přehled testů letních pneumatik 2023 a najděte ty správné pneumatiky pro svůj vůz.